Senaste Android-versionen? Och hur uppdaterar jag?

Under de senaste åren har Android OS kommit att dominera det mobila OS-landskapet med över 86% marknadsandel från och med 2019. Systemet ger högpresterande och säker användning och kommer med regelbundna versionuppdateringar med nya funktioner.

På grund av detta vill många Android-användare veta hur man kontrollerar sin nuvarande Android-version och uppdaterar den till den senaste.

Så i den här artikeln lär vi oss hur man tar reda på vilken version din smartphone kör och hur man installerar en Android OS-uppdatering. Men innan det får vi en snabb översikt över Android-versionernas historia.

En kort historik över Android-operativsystemet

Google introducerade först det revolutionerande Android-operativsystemet som ett alternativ till Apples iOS i slutet av 2008.

Sedan den funnits har Android haft 12 versioner sedan dess ödmjuka början med ibland till och med mer än en release på ett år.

Det ständiga stödet från Google-utvecklare gjorde systemet till det bästa operativsystemet med nästan 3 miljoner appar i Play Store. Detta hjälpte till att byta Android-apputveckling från Java till Kotlin och säkerställde att Android-utvecklare var högt betalda och efterfrågade på marknaden.

Här har jag samlat en förkortad lista för att visa hur operativsystemet har förändrats och utvecklats för att ge användare avancerad funktionalitet. Under större delen av sin livstid utsågs OS-versionen med ett nummer och ett kodnamn.

Android 1.0 till 1.1 – Googles ursprungliga mobila operativsystem erbjuder grundläggande funktioner med integrerade appar som Gmail, Maps, Kalender och YouTube.

Android 1.5 eller Cupcake – Släppt i början av 2009, det här var den först namngivna versionen av operativsystemet. Det inkluderade ett skärmtangentbord och introducerade ramverket för appar från tredje part som ska köras på mobila enheter.

Android 2.0-2.1 eller Eclair – version 2.0 har lagt till trafikinformation i realtid, röststyrd navigering och kapacitet för att zooma till operativsystemet.

Android 2.3 eller Gingerbread – 2010-versionen av detta operativsystem fokuserade på det svarta och gröna gränssnittet när Android började utveckla ett distinkt utseende.

Android 3.0-3.2 eller Honeycomb – Släppt 2011, den här versionen av operativsystemet var speciellt för surfplattor och introducerade knappar på skärmen.

Android 4.0 eller Ice Cream Sandwich – Detta var ett enhetligt operativsystem för telefoner och surfplattor som alla släpptes 2011, som hade ett holografiskt utseende och använde svepning vid användning av systemet.

Android 4.4 eller Kit-Kat – i slutet av 2013 såg den här uppdateringen som gjorde det lättare för gränssnittets färgschema och introducerade världen till “OK, Google” -stöd.

Android 5.0-5.1 eller Lollipop – Stora ändringar gjordes med 2014 års uppgradering. Google introducerade den kortbaserade materialdesignstandarden som användes för att förena utseendet på objekt som visas av operativsystemet.

Android 6.0 eller Marshmallow – Denna relativt lilla uppdatering 2015 var början på Googles mönster för att vidarebefordra en ny, numrerad version varje år.

Android 7.0-7.1 eller Nougat – 2016: s post i Android OS-lexikonet lade till inbyggt delat skärmläge och lanserade Google Assistant.
Android 9 eller Pie – Google släppte den senast namngivna versionen av Android i augusti 2018. De mest synliga uppdateringarna av den här versionen för användare var de stora knapparna Hem och små Tillbaka till användargränssnittet och nya säkerhetsfunktioner.

Android 10 – är den senaste liveversionen av OS och vi kommer att täcka den mer detaljerat nedan.

Huvudfunktioner i Android 10

Android 10 släpptes den 3 september 2019. Den har många nya och förbättrade funktioner som är bra anledning att uppgradera ditt Android-operativsystem om du fortfarande använder version 9.

Här är några av höjdpunkterna i den aktuella Android-versionen.

  • Live Caption ger användarna möjlighet att automatiskt texta media som spelas på din enhet.
  • Smart Reply hjälper till att effektivisera kommunikationen genom att föreslå svar och rekommendera åtgärder.
  • Med ljudförstärkaren kan du finjustera ljudinställningarna på din telefon så att du kan höra tydligare.
  • Gest Navigation introducerar mer intuitiva sätt att dra och dra och ger extra flexibilitet till Android-gränssnittet.
  • Dark Theme använder äkta svart för att spara batteriström och ge dina ögon vila. Vissa användare kanske föredrar det framför Androids normala utseende.
  • Förbättrade säkerhetsinställningar låter dig utöva mer kontroll över dina personers integritet. Du kan styra hur data och platsinformation delas från samma inställningsområde.
  • Digital välbefinnande är ett verktyg som strävar efter att hjälpa användare att hitta rätt balans mellan arbete och resten av livet. Den har funktioner som kan hjälpa dig att vara mer produktiv eller koppla ur för en välbehövlig avkoppling.
  • Fokusläget är utformat för att hjälpa användare att hålla fokus på specifika uppgifter genom att minimera distraktioner. Det låter dig tillfälligt pausa appar som kan distrahera dig genom att helt enkelt trycka på dem.
  • Family Link möjliggör digitala grundregler och kan hjälpa föräldrar att vägleda sina barns aktiviteter online. Ställ in gränser för skärmtid, begränsa innehåll och hantera appar för din familj.

Om du nyligen har köpt en ny Android-jämförbar enhet kom den förmodligen med Android 10 installerat. Om så inte är fallet kan dessa funktioner övertyga dig om att du behöver uppdatera Android OS på din telefon eller surfplatta.

Kontrollerar ditt nuvarande Android-operativsystem och uppdaterar till version 10
När du förbereder dig för att uppgradera din mobila enhet måste du veta vad som är den senaste versionen av Android OS som kan köras på din maskin. Vissa äldre enheter kan vara begränsade till den version de kan hantera.

Beroende på enhetstyp och ålder kan metoden för att hämta en Android OS-nedladdning variera. Nyare enheter kommer att få uppdateringar snabbare och användare av Google-enheter får aviseringar när de är tillgängliga.

Så här uppdaterar du ditt Android-operativsystem. Några preliminära steg bör tas innan den faktiska uppdateringen utförs.

Kontrollera din Android-version

De exakta stegen som behövs för att utföra en versionskontroll kommer att bestämmas av din typ av enhet. Du vill komma till den information om telefonen som finns i enhetens inställningar. Modellnumret finns också här och bör noteras innan du börjar uppdateringen.

Om du bestämmer dig för att uppdatera ditt operativsystem manuellt, här är några tips att tänka på innan det:

Säkerhetskopiera dina data – Du bör säkerhetskopiera dina data regelbundet. Innan en operativsystemsuppgradering är alltid en bra tid för en säkerhetskopia. Du vet aldrig vad som kan hända, så ta inte chansen med dina viktiga data. Många reservappar är tillgängliga. Skaffa en och använd den.

Verifiera ditt tillgängliga utrymme – Uppgraderingen kommer att specificera hur mycket utrymme som behövs för din uppgradering. Se till att du har tillräckligt med utrymme eller flytta några saker från enheten för att frigöra tillräckligt för uppdateringen.

Uppdatera operativsystemet – Om du har fått ett OTA-meddelande kan du helt enkelt öppna det och trycka på uppdateringsknappen. Du kan också gå till Sök efter uppdateringar i Inställningar för att starta uppgraderingen.

Obs! Vissa användare kanske föredrar att rotera sin enhet för att få uppdateringar så snart de är tillgängliga, såväl som att de kan ha mer kontroll över enheten och vilka appar som körs på den.

Vad du kan förvänta dig i Android 11

Även om det finns stora tekniska framsteg i version 10 planerar Google att släppa det senaste Android-operativsystemet enligt plan någon gång 2020. Som du kanske har märkt tycker företaget inte om att stå stilla.

Android 11 kommer att fokusera på förändringar av sekretess och säkerhet, applikationsbeteende och nya funktioner inklusive API: er. Operativsystemet kommer att ge stöd för 5G och hopfällbara enheter, och placera det så att du kan dra nytta av snabbare nätverk. Några specifika funktioner är:

Avslutar

Förutom i mycket sällsynta fall bör du uppgradera din Android-enhet när nya versioner släpps. Google tillhandahöll konsekvent många användbara förbättringar av funktionaliteten och prestandan hos nya Android OS-versioner. Om din enhet klarar det kanske du bara vill kolla in det.

Leave a Comment